Bugun...



Taşı toprağı altın ilçe: İliç

Erzincan’ın İliç ilçesinde 2010 yılından bu yana 21 ton altın üretimi yapıldı. 2007 yılında faaliyete başlayan Anagold Madencilik, bölgede 30 tonun üzerinde altın üretmeyi hedefliyor.

facebook-paylas
Tarih: 01-01-2018 03:10

Taşı toprağı altın ilçe: İliç

Erzincan’ın İliç ilçesinde 2010 yılından bu yana 21 ton altın üretimi yapıldı. 2007 yılında faaliyete başlayan Anagold Madencilik, bölgede 30 tonun üzerinde altın üretmeyi hedefliyor.
Erzincan’a 110 kilometre uzaklıkta bulunan 2 bin 200 nüfuslu İliç ilçesinde 1999 yılında faaliyetlerine başlayan Anagold Madencilik, 2008 yılında Çevre Etki Değerlendirme (ÇED), GSM ve Orman izinlerinin aldıktan sonra 2010 yılının aralık ayında ilk altın dökümü gerçekleştirdi. Maden sahası içerisinde kalan 230 nüfuslu Çöpler Köyü tüm binaları ve müştemilatı ile maden sınırları dışına taşındı. Köylülere iki katlı olmak üzere 33 konut yapan şirket, bunun yanında imamevi ve camide inşa ettirdi. Yine madende çalışanların büyük bölümü ilçe halkından oluşuyor.

Türkiye’nin ikinci büyük altın üretiminin yapıldığı madende şu ana kadar 21 ton altın üretimi yapılırken, 30 ton üzerinde altın üretimi yapılması hedefleniyor. Anagold Madencilik Dış İlişkiler Müdürü Melik Zafer Yıldız, Türkiye’deki altın madenlerinde yılda 33 ton üretim yapıldığını ifade ederek, yıllık altın tüketiminin 170 ton olduğunu söyledi. Yıldız; “Türkiye aslında altına bağımlı ve dışarıdan ithal eden bir ülkedir. Biz yıllık ortalama 6.2 ila 6.5 ton arasında üretim yapıyoruz. Bu da Türkiye’deki üretimin yaklaşık yüzde 20’sine denk geliyor. Çöpler maden, Avrupa’nın sayılı sahalarından biridir. Mevcut müteahhitlerimizle birlikte binin üzerinde çalışan var. Özellikle mavi yakalı dediğimiz kısmın yüzde 90'ı yöresel istihdam ile sağlanmış. Aynı şekilde beyaz yakalı olarak tanımlanan iş gücünün de mümkün olduğu kadar yerelden olması için gayret içindeyiz" diye konuştu.

Yıldız, 2004 yılından 2010 yılına kadar Çöpler Maden sahasının Türkiye ekonomisine katkının 750 milyon dolar civarında olduğunun altını çizerek; "İşletmeye alındığı 2010 yılından itibaren bu katkıya baktığımızda 540 milyon dolarlık bir ekonomik değer yaratılmıştır. Bunun 128 milyon doları doğrudan devletimize vergi olarak ödenmiştir. Bu verginin içerisinde yaklaşık 30 milyon dolarda devlet hakkı vardır. Sosyal sorumluluk çalışmaları kapsamında maden şirketinin şimdiye kadar 2.9 milyon dolar alt yapı yatırımı yaptı ve 1.3 milyon dolarda desteğimiz oldu” dedi.







Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER EKONOMİ Haberleri

HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR
HABER ARŞİVİ
YUKARI YUKARI